Tuesday, March 17, 2015

IT Test - Fundamentals of Computers eCourse Set 5

IT Test - Fundamentals of Computers eCourse Set 5

Computer System (Organization of Computer), Computer Peripherals and Media covers almost all of the computer devices, technologies and architectures. At least, a basic awareness of these devices, technologies and architectures is a must to stand in Comptuer Operator examination.
In this series, I'm presenting another 10 multiple choice questions and their correct answers with explanation. If you want to download the complete eBook of more than 550 MCQ questions, please visit the link at the bottom of this post.
1. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
A) Laser printer
B) Ink jet printer
C) Plotter
D) Dot matrix printer

2. Computers with 80286 microprocessor is
A) XT computer
B) AT comptuers
C) PS/2 computer
D) None of above

3. An application suitable for sequential processing is
A) Processing of grades
B) Payroll processing
C) Both a and b
D) All of above

4. Which of the following is not processing?
A) arranging
B) manipulating
C) calculating
D) gathering

5. The digital computer was developed primarily in
A) USSR
B) Japan
C) USA
D) UK

6. Software in computer
A) Enhances the capabilities of the hardware machine
B) Increase the speed of central processing unit
C) Both of above
D) None of above

7. Today’s computer giant IBM was earlier known by different name which was changes in 1924. What was that name?
A) Tabulator Machine Co.
B) Computing Tabulating Recording Co.
C) The Tabulator Ltd.
D) International Computer Ltd.

8. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?
A) Track number
B) Sector number
C) Surface number
D) All of above

9. The arranging of data in a logical sequence is called
A) Sorting
B) Classifying
C) Reproducing
D) Summarizing

10. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
A) To produce result
B) To compare numbers
C) To control flow of information
D) To do math’s works
 Answers:

1-C
2-B
3-C
4-D
5-C
6-A
7-B
8-D
9-A
10-B
 Explanation:
 Plotter
A plotter is a computer printing device for printing vector graphics. In the past, plotters were widely used in applications such as computer-aided design, though they have generally been replaced with wide-format conventional printers. It is now commonplace to refer to such wide-format printers as "plotters," even though they technically aren't. Plotter produces best quality graphics output. 
AT Computers
Computer having 80286, 80386, 80486, Pentium and the later processors are AT Computers. There were XT computers with 8080 and 8088 processors. Personal System/2 or PS/2 was developed by IBM to capture the PC market by introducing advanced propritary architecture. However, its memory module, keyboard/mouse port etc. became a defacto standard in later computers.
Sequential Processing
Sequential processing is a way of doing jobs where each job is done in serial fashion. Some application are sequential by nature such as playing songs or video. You can't jump randomely to any position and play. For example lets take three tasks - calculate total, percentage and division. You should first calculate total and use it in percentage and use the result to determine division. These three tasks are to be done sequentially. Similarly, processing of grades or payroll processing both have to go through sequential processing.
Processing
Processing is called to something where we make some modification to the given data either by calculating or by arranging or ordering or anything that would produce the result by manipulating the given data. So, calculating, arranging, manupulating are processing taks. Data collection (gathering) does not involve any sort of converting one data into other form, so it is not processing.
Software
Software are the applications or computer programs that runs the hardware and perform required user jobs. Software enhances the capability of hardware, means it can make a computer do what it was not doing earlier. For example after you install a new software, your computer is capable to perform a new job. However, software can't increase speed of CPU or space of RAM etc.
Old Name of IBM
The giant computer manufacturing company IBM was named so in 1924. Till then, it was known as Computing-Tabulating-Recording since 1911. 
Sorting
Sorting is the task of arranging data in required order - ascending or descending by numbers or alphabets.